DANOVA poziv za ideje

Dragi inovatori, stručnjaci, konceptualni mislioci, poduzetnici, kreativni pojedinci iz svih područja, novoosnovana poduzeća, organizacije koje se bave istraživanjem i poduzeća koja rade na inovativnim rješenjima prijevoza, kao i rješenjima pristupačnosti, tim DANOVA projekta sa zadovoljstvom najavljuje predstojeći ''Poziv za ideje''.

 

Interreg projekat ''DANOVA: Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji'' jeste transnacionalni projekat saradnje sufinansiran od strane ERDF-a (Evropski fond za regionalni razvoj), IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći) i ENI-ja (Evropski instrument za susjedstvo). Cilj DANOVA projekta jeste poboljšanje pristupačnosti aerodroma, luka i željezničkih/autobusnih stanica razvijanjem novih usluga i kompetencija koje će omogućiti da putnici sa oštećenjima vida imaju potpun pristup svim informacijama i uslugama o prijevozu. Stoga, ovo partnerstvo Vas poziva da ponudite dodatno znanje o rješenjima koja mogu učiniti transportnu infrastrukturu više pristupačnom za slijepe i slabovidne osobe.

 

Ovim pozivom imate priliku da svoju ideju predstavite zainteresiranim stranama i ulagačima u području mobilnosti prijevoza na međunarodnom nivou te organizacijama koje predstavljaju slijepe i slabovidne osobe. Pobjednik ima priliku da predstavi svoju ideju na finalnoj konferenciji projekta u Beču kao i da bude dio službene publikacije projekta kojom će se prikazati odabrane ideje. Nadalje, možete imati korist uspostavljanjem kontakata sa zainteresiranim stranama i ulagačima kao i povratnu informaciju u vezi Vaše ideje!

 

 

Poziv za inovativne ideje u vezi pristupačnosti transportne infrastrukture za slijepe i slabovidne osobe je otvoren za podnošenje prijava od 01.09. do 15.10. 2021. Godine u ovoj formi. Vrijeme za pitanja i odgovore bit će do 11.10.2021. godine, prvi pregled sredinom mjeseca novembra 2021. godine, a odluka i objava pobjednika će biti 01.12.2021. godine.

 

Prihvatamo prijedloge ideja za dvije različite kategorije:

 

  • Izmjene postojeće infrastrukture – prenamjena ili adaptacija određene infrastrukture na način da se ista učini pristupačnijom za slijepe i slabovidne osobe, što uključuje izmjene ili dodatke, poput tehničke opreme koja se postavlja u izgrađene objekte.

 

  • Pomoćna tehnologija – uređaji posebno dizajnirani da pomognu ljudima sa oštećenjima vida u vezi prevoza i infrastrukture mobilnosti.

 

 

Kriteriji za izbor i evaluaciju

 

Prijedlozi moraju obuhvaćati pitanja bezbjednog i samostalnog kretanja za slijepe i slabovidne putnike. Interdisciplinarni žiri koji se sastoji od predstavnika organizacija partnera kao i pozvanih stručnjaka će izvršiti evaluaciju prijedloga. Predmet vrednovanja bit će kvaliteta ideje i direktna povezanost iste transnacionalnom konceptu potpuno pristupačnog aerodroma/luke, željezničkih, tramvajskih i autobusnih stajališta za slijepe i slabovidne putnike.

 

Posebni kriteriji evaluacije su:

 

- direktna veza s prijevozom,

- postojeća infrastruktura kao osnova za ideju,

- početna razina vještina za korištenje rješenja,

- dodata vrijednost u usporedbi sa postojećim rješenjima,

- vrijeme za implementaciju,

- budžet i operativni troškovi.

 

 

Konačna odluka o rezultatima ''Poziva za ideje'' će biti javno objavljena u decembru 2021. godine na web stranici Dunavskog transnacionalnog programa Interreg. U vezi dodatnih pitanja obratite se putem e-mail adrese kontakt partnera do 11. Oktobra 2021. godine. Popis partnera i kontakt informacije su date u tabeli ispod.

 

Ideje koje budu u užem izboru imat će priliku da budu predstavljene na finalnoj konferenciji u Beču, sa troškovima putovanja i smještaja osiguranim od strane projekta.

 

Budite u toku za više informacija o ''Otvorenom pozivu za inovacije'' prateći DANOVA projekat na službenim web i platformama društvenih mreža:

 

Facebook         https://www.facebook.com/Interreg-DANOVA-100215245178279/

DTP Web          http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danova

Instagram         https://www.instagram.com/interregdanova/

 

Radujemo se Vašem učešću!

 

Tim projekta DANOVA

 

Partneri DANOVA projekta i kontakt informacije

 

DANOVA Projekt Partner i kontakt informacije

 

Država

Odgovorni projektni partner

Kontakt osoba

e-mail

Bosna i Hercegovina

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Berin Riđanović

bridjanovic@sarajevo-airport.ba